Szomatoform zavarok

Szomatizációs zavar
Számos fizikális panasz éveken keresztül, amelyek számtalan vizsgálathoz vezetve, jelentős karosodást okoznak a szociális, munkahelyi, vagy egyéb fontos funkciókban. A zavar részét képezik: fájdalom tünetek (pl. fejfájás, hasi fájdalom, végtag-, vagy ízületi fájdalom, mellkasi fájdalom, vizelés közbeni, vagy végbél fájdalom, stb.); gastrointestinális tünetek (pl. hányinger, hasmenés, étellel kapcsolatos intolerancia, stb); szexuális zavar (pl. ejekciós, vagy ejakulációs zavar, rendetlen vérzés, stb.); pseudo-neurológiai tünet (pl. koordinációs zavar, bénulás, vagy gyengeség, nyelési nehézség, kettőslátás. stb.).
Differenciálatlan szomatoform zavar
Egy vagy több fizikális panasz jelenléte (pl. fáradékonyság, étvágytalanság, vizelési problémák, stb.), melyeket megfelelő kivizsgálás után sem lehet valamely ismert egészségügyi állapottal, vagy pszichoaktív szer hatásával magyarázni. Ha valamely egészségügyi állapot társul is, a fizikális panaszok, vagy a következményes szociális vagy munkaképesség károsodás az anamnézis. a vizsgálat vagy labor leletek alapján várhatóan nagyobb mértékű.
Konverziós zavar
A motoros vagy szenzoros funkciókat érintő deficit, amely neurológiai, vagy más egészségi állapot lehetőségét veti fel. A tünethez pszichológiai faktorok társulnak, mert annak kezdetét konfliktusok vagy egyéb stresszorok előzik meg. A tünetet a személy nem szándékosan produkálja, vagy színleli. Fajtái: motoros tünet vagy deficit (pl. koordinációs vagy egyensúlyzavar, bénulás, izomgyengeség, nyelési nehézség); rohamok vagy konvulziók jelenléte (görcsök vagy rohamok motoros vagy szenzoros komponensekkel); szenzoros tünet vagy deficit (pl. tapintás-, vagy fájdalomérzés kiesés, kettőslátás, vakság, süketség); lehet kevert klinikai kép is.

Fájdalom zavar
A klinikai képben egy vagy több anatómiai területre vonatkozó fájdalom, mely jelentős szenvedést, vagy szociális, munkahelyi, vagy egyéb fontos funkciók romlását okozza. Pszichológiai faktorok jelentősége valószínűsíthető a tünet kezdetével, súlyosságával, vagy fennmaradásával kapcsolatban. A deficitet a személy nem szándékosan produkálja, vagy színleli.
Hypochondriasis
Súlyos betegségtől való félelem, vagy annak meglétének hite, azzal való állandó foglalkozás – ennek alapja a személy magán észlelt fizikális jelenségek félreértelmezése. A panasszal való foglalkozás a megfelelő orvosi vizsgálat és megnyugtatás ellenére is megmarad.
Test-dysmorphiás zavar
A külső valamely képzelt defektusával való foglalkozás. Ha enyhe fizikális anomália jelen is van, a személy aggodalma túlzott. Klinikailag jelentős szenvedést, ill. funkcióromlását okoz.Válasszon szakembert

Amennyiben a fenti panaszokhoz keres szakembert, az alábbi gombra kattintva válasszon kollégáink közül. A bejelentkezés egyénileg, telefonon lehetséges.Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére