Hangulatzavarok

Depresszió
Tartósan levert hangulat (szomorúság, vagy üresség érzése), érdeklődés, vagy öröm elvesztése. Része lehet a jelentős súlycsökkenés, vagy –gyarapodás, illetve a fokozott alvásigény, vagy álmatlanság. Velejárója a fáradtság, értéktelenség érzése, a csökkent gondolkodási, vagy döntési képesség, súlyos esetben a halál gondolatával való foglalkozás. A dysthymiás zavar a depresszív hangulat enyhébb, évekig tartó változata.
Mániás epizód
Abnormálisan és állandóan emelkedett, irritált hangulat. Jellemző a felfokozott önértékelés, csökkent alvásigény, folyamatos beszédkényszer, gondolatrohanás. Külső ingerek könnyen elterelik az illető figyelmét, bizonyos aktivitás (pl. társaság, munka, szexualitás) markánsan fokozódik. Kifejezett részvétel van örömszerző, de veszélyekkel járó tevékenységekben (pl. mértéktelen vásárlás). A hipomániás epizód a mániás fázis enyhébb változata.
Kevert epizód
Amikor a tünetek kielégítik mind a mániás, mind a depresszív epizód kritériumait.
Bipoláris zavarok
Bipoláris I zavar: diagnózist az első mániás fázisnál használjuk, egyszeri mániás epizód kategóriát, a továbbiakkal a visszaeső beteg aktuális fázisát írjuk le (hipomán, mániás, kevert, depresszív, vagy MNO).
Bipoláris II zavar: visszatérő major depresszió hipomániás epizóddal. Sosem volt mániás, vagy kevert epizód.Válasszon szakembert

Amennyiben a fenti panaszokhoz keres szakembert, az alábbi gombra kattintva válasszon kollégáink közül. A bejelentkezés egyénileg, telefonon lehetséges.Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére