Szexuális és nemi identitás zavarok

Szexuális diszfunkciók


A szexuális vágy zavarai

Hipoaktív szexuális vágy zavar
Amikor a szexuális aktivitásra való vágy és a szexuális fantáziák hiányoznak. A deficit megítélése függ a személy korától, nemétől, életkörülményeitől. A zavar szenvedést, kapcsolati nehézséget okoz.
Szexuális averziós zavar
Extrém averzió és elkerülő magatartás a szexuális partnerrel történő minden genitális érintkezéstől. Ez észrevehető szenvedést, ill. kapcsolati nehézséget okoz.


A szexuális készenlét zavarai

Mindkettő szubjektív szenvedést, ill. kapcsolati nehézséget jelent.

Női szexuális készenlét zavar
A vaginális lubricatio (nedvesedés) létrejöttének vagy fenntartásának képtelensége a szexuális aktus alatt.
Férfi erekciós zavar
A megfelelő erekció létrejöttének vagy fenntartásának képtelensége a szexuális aktus alatt.A szexuális orgazmus zavarai

Ezek szintén szubjektív szenvedést, ill. kapcsolati nehézséget jelentenek.

Női orgazmus zavar
Az orgazmus késése vagy elmaradása megtartott szexuális ingerlést követően. Megítélését nehezíti, hogy a nők nagyfokú variabilitást mutatnak az orgazmust kiváltó stimuláció intenzitását, vagy módját illetően. A mérlegeléshez további szempontot jelent a személy életkora, ill. szexuális tapasztalata.
Férfi orgazmus zavar
Szexuális aktivitás alatt az orgazmus késése vagy elmaradása megtartott szexuális ingerlést követően – a személy életkorát figyelembe véve.
Korai ejaculatio
Az ejakuláció minimális szexuális stimulációra, a személy akarata ellenére bekövetkezik, a behatolás előtt, közben vagy közvetlenül utána.Fájdalommal járó szexuális zavarok

Dyspareunia
Genitális fájdalom szexuális együttlét során, akár nő, akár férfi esetén.
Vaginismus
A vagina külső harmadának akaratlan izomkontrakciója (izom összehúzódás), amely a behatolást lehetetlenné teszi.

Paraphiliák

Exhibicionizmus
Intenzív szexuális fantáziák, szexuális késztetések, amelynek keretében a személy nemiszerveit gyanútlan idegenek előtt feltárja. Mindez szexuális izgalommal járhat, ugyanakkor a többi szexuális zavarhoz, ez is szenvedést, ill. kapcsolati nehézséget okoz.
Fétisizmus
Élettelen tárgyak (pl. női fehérnemű, magas sarkú) használatával kiváltott intenzív szexuális fantáziák, szexuális késztetések, ill. magatartás. Jelentős szenvedést, ill. funkcióromlást jelent.
Frotteurismus
Másokkal, a tevékenységgel egyet nem értő személyekkel való érintkezés, dörgölőzés révén kiváltott intenzív szexuális fantáziák, ill. késztetés.
Pedofília
Szexuális fantáziák, késztetések, melynek keretében serdületlen (13 éves vagy fiatalabb) gyermek(ek)kel történik szexuális tevékenység.
Szexuális mazochizmus
Olyan szexuális fantázia vagy késztetés, amely magában foglalja a saját tényleges megalázását, megverését, megkötözését, vagy más módon kiváltott szenvedését.
Szexuális szadizmus
A szexuális fantáziák és késztetések keretében egy áldozat pszichológiai vagy fizikai szenvedését (beleértve a megalázást is) okozó cselekvés a személy számára szexuálisan izgatóak.
Transzvesztita fétisizmus
Heteroszexuális férfiben női ruhába öltözés vált ki szexuális fantáziát, késztetést, vagy magatartást.
Voyerismus
Amikor gyanútlan meztelen, vetkőző, vagy szexuális aktivitást folytató személy meglelése vált ki szexuális késztetést vagy magatartást.Nemi identitás zavarai

Nemi identitás zavar (transzszexualizmus, serdülőkori/felnőttkori nemi identitás zavar, gyermekkori nemi identitás zavar): az ellenkező nemmel való erős és állandó azonosulás.

Gyermekeknél
A másik nemhez kívánni tartozás/ tényleges tartozás ismételt kinyilvánítása; fiúknál a női ruházat utánzásának kedvelése, lányoknál a tipikus fiús ruházat viselése; a másik nem szerepeinek előnyben részesítése játékban, vagy fantázia a másik nemhez tartozásról; vágy a tipikusan másik nemre jellemző játékokra és időtöltésekre; ellenkező nemű játszótársak előnyben részesítése jellemző.

Serdülőknél és felnőtteknél a másik nemhez kívánni tartozás nyilvánul meg, gyakori a másik nemre jellemző járás, az a vágy, hogy a másik nemhez tartozóként éljen vagy úgy bánjanak vele, ill. az a meggyőződése, hogy a másik nemre jellemző érzései és reakciói vannak.

A személy saját nemét illetően tartós diszkomfortot él meg, vagy alkalmatlannak érzi saját nemi szerepeit.

Gyermekeknél: fiúk azt állítják pl., hogy undorító a péniszük, vagy el fog tűnni, idegenkednek durva játékoktól, a tipikusan fiús játékokat elutasítják; lányok elutasítják az ülve vizelést, azt állítják, hogy lesz péniszük, nem akarják melleik növekedését, vagy hogy menstruáljanak, idegenkednek a női ruházattól.
Serdülők, vagy felnőttek
Az elsődleges vagy másodlagos nemi jellegektől való megszabadulással foglalkoznak (pl. hormonok, műtétek, ill. olyan eljárások keresése, amelyek fizikailag átalakítják szexuális jellemzőiket a másik nemre), vagy azt hiszik, nem megfelelő neműnek születtek.
Válasszon szakembert

Amennyiben a fenti panaszokhoz keres szakembert, az alábbi gombra kattintva válasszon kollégáink közül. A bejelentkezés egyénileg, telefonon lehetséges.Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére