Alvászavarok


Dyssomniák

Primer insomnia
Az elalvás vagy átalvás nehézsége, ill. az alvás nem pihentető volta legalább egy hónapon keresztül. Nappali fáradtsággal társul és klinikailag jelentős szenvedést, különböző funkciók romlását okozza.
Primer hypersomnia
Majdnem mindennapos túlzott álmosság, amely vagy meghosszabbodott alvási epizódokban vagy nappali alvásban nyilvánul meg, legalább egy hónapon keresztül. A túlzott álmosság klinikailag jelentős szenvedést, különböző funkciók romlását okozza.
Circadian ritmus zavar
Az alvás-ébrenlét zavara. Az alvás megszakadásának tartós vagy ismétlődő formája, amely túlzott álmossághoz, vagy insomniához vezet, amely a környezet és a személyes alvás-ébrenlét ciklus ütközésének tulajdonítható. Ez a zavar is jelentős szenvedést és funkcióromlást okoz.
Narcolepsia
A pihentető alvás ellenállhatatlan rohamai naponta, melynél hirtelen izomtónus vesztés fordulhat elő, ill. a REM alvás elemeinek benyomulása az alvás és ébrenlét közötti átmenetben (ez utóbbi hypnagog hallucináció, vagy alvási paralízis formájában jelentkezik).
Légzéssel kapcsolatos alvászavar
Az alvás túlzott álmossághoz, vagy Insomniához vezető megszakadása, amely az alvással összefüggő légzési állapotnak tulajdonítható.


Parasomniák

Lidérces álom zavar
Vagyis szorongásos álom zavar. Többszöri felébredés az alvási periódusból, hosszú és rémisztő álmokra való részletes visszaemlékezéssel, amelyek a túlélés, a biztonság, vagy az önérzet fenyegetettségét foglalják magukban. Az ébredések ált. az alvási periódus második felében jelentkeznek; a rémálomból való ébredéskor a személy gyorsan orientálttá és éberré válik.
Alvási rémület zavar
A személy pánikszerű kiáltással, váratlanul felébred, rendszerint a fő alvási periódus első harmadában. Minden alkalommal intenzív félelem és vegetatív izgalmi jelek (pl. heves szívverés, verejtékezés) észlelhetőek. A személy nehezen megnyugtatható, nem emlékszik részletes álmokra, és az epizódot tekintve amnesia áll fenn.
Alvajárás zavar
Olyan epizódok, amelyekben a személy alvás alatt felkel az ágyból, járkál, rendszerint a fő alvási periódus első harmadában. Kifejezéstelen, merev arc észlelhető alvajárás közben, és a személy hozzáférhetetlen mások kommunikációs igyekezetének, valamint csak nehézségek árán ébreszthető fel. Ébredés után a személy az epizódra nézve amnéziás, néhány percen belül a mentális funkciók vagy a viselkedés semmilyen romlása nem tapasztalható.Válasszon szakembert

Amennyiben a fenti panaszokhoz keres szakembert, az alábbi gombra kattintva válasszon kollégáink közül. A bejelentkezés egyénileg, telefonon lehetséges.Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére