A halogatás pszichológiája

A halogató órája

Halogattam ennek a bejegyzésnek a megírását, mint sok minden mást, pedig csütörtökön ellátogattam dr. Takács Ildikó (egy. doc., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék vezetője) előadására, melyet “A halogató magatartás pszichológiai háttere” címmel tartott.

Ildikó egyetemen oktat, így igen sok diákkal kerül kapcsolatba, akiknél tendenciózusan megfigyelhető a halogató magatartás – ugyanis ez áll az elnyúló tanulmányi időszak mögött. A ránk váró feladatok odázása nem egyértelműen negatív hatású, akár pozitív érzésekkel is társulhat (egy ideig) megnyugvást “színlelve”. Fizikai szinten is megjelenhet a viselkedés, mely cetlitologatás formájában realizálódhat – ez leginkább talán irodistákra lehet jellemző. Maga a jelenség nemzetiségenként eltérő: míg Magyarországon ezt “Pató Pál hozzáállásként” ismerjük, addig például a spanyolok azt mondják, hogy “mañana”, azaz holnap.  Majd holnap.

Meddig halogatjuk a dolgainkat? Körülbelül a legkényelmetlenebb időpontig, amikor már nincs holnap meg egy óra múlva, csak a nem várt “most” létezik, mert elérkezett pl. a leadási határidő. Miért is van mindez? Miért halogatunk? Természetesen számtalan ok szerepet játszhat, melyek közül a legfontosabbak: fontosság érzésének hiánya, érdektelenség, perfekcionizmus (addig tökéletesítem pl. a doktorimat, míg kicsúszok a határidőből), szorongás az értékelés miatt (előrevetítem, hogy mit fognak szólni pl. az általam készített ételhez), feladat félreértése, félelem a hibáktól (olyat hibázunk, ami nem helyrehozható), kétség önmagunkban, szorongás az elvárások miatt, illetve az , hogy úgy érezzük, elborítanak a feladatok és megfulladunk bennük/alattuk.

Létezik a halogatásnak krónikus formája is; Dryden (2000) szerint ők az élet fontos dolgait halogatják. A halogatás lehet jellemvonás, de helyzethez is kötődhet. Manapság a házasság, illetve az ezzel járó elköteleződés időbeli tologatása jellemző. A krónikus halogatás gyakran okoz krízist, ilyenkor kérdés, hogy ki tudunk-e lépni a fejlődés irányába. A késleltetés egyes embereknél lehet tervszerű, ám náluk ez nem az.

Sokan keresték e jelenség okát, aminek folyamán két irányzat rajzolódott ki: az egyik az, hogy nincs elég motiváció, az emberek nem tudnak differenciálni a feladatok közt, a másik pedig az önszabályozás. A halogatás összefügg egyes személyek jellemzőivel is. Demográfiai szempontból kijelenthetjük, hogy az idősebbek kevésbé halogatnak- ezt különféle vizsgálatok támasztják alá. Mások az életfeladatok 35 éves kor előtt, illetve után – ez az egyik magyarázat. Hölgyeknek jó hír továbbá, hogy a férfiakra inkább jellemző e magatartás, nőkre kevéssé, melynek evolúciós és pszichológiai okai vannak – a nők életében vannak olyan időpontok, amiket nem lehet elhalasztani. Áttérve a jellemvonásokra: akik lelkiismeretesek és nagy az önfegyelmük, azok kevéssé halogatóak, ám egyfajta rugalmatlanság figyelhető meg náluk. A lelkiismeretesség leginkább a tökéletességre törekvésben mutatkozhat meg.

A halogatás egy motivált állapot – rettentően motiváltak vagyunk arra, hogy ne csináljunk semmit – és ezt lázasan tesszük is. Mindenfélét kitalálunk, hogy elkerüljük a feladatot, ami nehézséget jelent számunkra. Amennyiben negatív kimenetelt várunk, úgy egyfajta nyugtalanság fogja a semmittevést átszőni, ennek hiányában pedig a nyugalom érzése áradhat szét bennünk. A halogatás következményei közt tartjuk számon a szorongást, a nyugtalanságot, bár időleges megnyugvást is tapasztalhatunk, hogy nem csináltam meg az adott feladatot, és lám, nem lett belőle baj. Többféle típus is létezik a halogatásban: a kényelmes, a kríziskeltő, a dacos, a túlteljesítő, a tökéletességre törekvő, az álmodozó és az aggódó.

Mi lehet a megoldás? Mindenféleképpen az önkontroll, az önszabályozás fejlesztése – utóbbi hiánya az alapja a halogató magatartásnak. El kell hinni, hogy képesek vagyunk elvégezni az adott feladatot, melyben segítség lehet az önismeret és az önmegfigyelés is. Fontos az időtudatosság és az akarat fejlesztése – ha valamit kimondunk, hogy megcsináljuk, akkor a kimondott szó kötelez minket.

 

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Előadás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.