Hevesi Krisztina: A szexuális aktivitás és a sportteljesítmény viszonya. Ösztöneink ösztönöznek?

cropped-shutterstock_75585901Szombaton online formában néztem Kriszta előadását. Volt szerencsém vele előtte hétfőn találkozni, úgymond “meglepetésvendégnek” hívták hozzánk előadást tartani. Akkor a szexuálpszichológiát a méréselmélettel próbálta összehozni, most pedig a sportpszichológiával.

A szex tulajdonképpen fizikai aktivitásként is felfogható. Emeli a lymphocyta szintet, hatása immunstimulán, az aktivitás gyakorisága pedig növeli az immunrendszer védelmi struktúráját – utóbbit egy 112  egyetemista bevonásával végzett kísérlet bizonyítja. Nevezhetjük a szexet sportnak? Veszélyesnek néha mindenképpen, mert a hirtelen elhalálozás 0,2-0,6 %-áért felelős (meglepő tény lehet, hogy 30 aktus közbeni hirtelen elhalálozott férfi közül csak 3 fő volt a saját feleségével, a többinél a nagy korkülönbség, magas vérnyomás, alkohol, illetve a túlzásba vitt ételfogyasztás játszott végzetes szerepet). A százalékok magasnak tűnhetnek, de megemlítendő, hogy például a kávéfogyasztás magasabb értékeket produkál. Egy longitudinális vizsgálatból kiderült (45-59 év közötti dél-walesi férfiak – 918 fő), hogy az aktív szexuális élet alacsonyabb mortalitással jár.

Az erekció a férfi egészségének barométere – mondta Krisztina. Az ezen a területen jelentkező problémák szív- és érrendszeri gondok tünete lehet. Ezek esélyét növelheti az elhízás, a magas vérnyomás és – vércukor szint. Az esetek 71%-ban a betegséget megelőző 2 évben megjelenik tünetként. Minden tényező, amely az érrendszert támadja, hátráltat, kihat a szexuális életre. Sajnos, a férfiak 80%-a nem fordul orvoshoz a tünetek jelentkezésekor.  Hozzá kell tenni, hogy ha például a karunkat hetekig nem használjuk, akkor csökken a reprezentációja a szomatoszenzoros kéregben…

A szexuális aktivitásnak számos pozitív hatása ismert. Funkció szempontjából kiemelkedő a fajfenntartó-, preventív (pl. prosztatarák) és pszichológiai vonulata. Nőknél később kezdődő menopauzát okoz, a tünetek kevésbé hevesen jelentkeznek és mindemellett magasabb önértékeléssel jár. Nagyobb párkapcsolati elégedettséget okoz, illetve növeli az általános jóllétet. Férfiaknál, amennyiben szexuális funkciózavar lép fel, csökken az önértékelés, az önbizalom, nő az agresszió, kihat a munkahelyi-, családi életre is. Az egészségügyi probléma (akár mentális, akár fizikai) rányomja a bélyegét a szexuális életre; fMRI vizsgálatok kimutatták, hogy depressziós nőknél nem aktiválódnak azok a területek, melyek normál esetben igen.

Mit jelenthet számunkra a szex? A nők rengetegféle választ adtak e kérdésre: visszajelzés a nőiességről, az önértékelés fontos pillére, erősíti a kötődést, az intimitást, örömforrás, stresszlevezetés… Az emberek nagyobb részének pozitív élményt nyújt mind fizikai, mind mentális értelemben. Éljünk vele – mint mindenben – mértékkel és így hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez és általános jóllétünk megtartásához.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Előadás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.