Ép testben ép lélek – étkezés

eating_2240071bMagyarország Európa legkövérebb országa – derült ki egy felmérésből. A saját szemünkkel is jó látjuk ezt, ám egyéb nemzetekkel való összehasonlítást végezve elég elkeserítő a helyzetünk. Minden második felnőtt elhízott. Sajnos a gyermekek is vészesen dagadnak – az előbbi mondat következménye okán. Az evés – sokaknál zabálás – igencsak központi szerepet tölt be a magyar emberek életében, ami mind fizikai-, mind lelki mivoltunkat erősen befolyásolja.

Még mindig tartja magát az a szokás, hogy inkább a mennyiségre, mint a minőségre figyelünk. Sokat és gyorsan. Ezzel romboljuk egészségünket, nyomorítjuk lelkünket, hiszen ezt nem lehet büntetlenül csinálni a végtelenségig. Ahogyan az ember idősödik, anyagcseréje lelassul, odafigyelés és sport nélkül elkezdenek felfelé mászni a kilók (természetesen lehet valakinél adottság, hogy nem hízik és nem is kell odafigyelnie, ám most a nagy átlagról beszélünk). Nemzetünk szereti a zsíros, szénhidrátban gazdag nehéz ételeket, melynek meg is van az eredménye.

Az elhízás számos egészségügyi problémát rejt magában – vannak olyan országok, ahol magasabb TB-t kell fizetniük a túlsúlyosaknak, mert nagyobb az egészségügyi kockázat – és előbb-utóbb benyújtják a számlát. Magas vérnyomás, cukorbetegség, izületi fájdalmak és még sorolhatnám. Csak gondoljunk bele: 30 kg túlsúllyal létezik valaki. Vegyünk a hátunkra ennyi többletet és próbáljuk meg élni a mindennapjainkat… Nagyon megterhelő. Ő pedig ezt hordozza nap, mint nap, nem csoda, ha fáj a lába, gyorsan fárad, két lépcsőfok után kapkodja a levegőt. ..és ez még “csak” a fizikai vonatkozás. Lelkileg is roppant amortizáló egy olyan testben létezni, amit nem szeretünk – legyen rajtunk 5 vagy akár 60 kg túlsúly.

Az első lépés az elhatározás: döntsük el, hogy belevágunk. Ami a legfontosabb: NEM szabad fogyókúrázni, mert ezek csak időszakos eredményt adnak; amint elkezd a delikvens újra a megszokott módon étkezni, dupla súly jön vissza. Felejtsük el! Életmódváltásra van szükség. Kilépni a komfortzónánkból, elfelejteni a fehér lisztet, a cukrot, tésztákat, krumplit, édességeket. Minden fejben dől el – mondják – és valóban. Gondoljuk át, tervezzük meg és határozzuk el. Csak elkezdeni nehéz.

70% étkezés és 30% mozgás. Ez van, ezt el kell fogadni. Próbáljunk szénhidrátszegényen és cukormentesen étkezni. Rengeteg alternatíva van, minden termékből lehet ilyen változatot kapni. A “light” szócskának viszont sose dőljünk be! Vegyük a fáradságot és olvassuk el az összetevőket! Minimális CH (napi 100-150g), cukor helyett édesítő (xilit, stevia), köretnek zöldség. Körültekintően vásárolva nem lesz több a kiadásunk (feltétlenül), mint normál esetben. Tudatos étkezés, odafigyelés és kitartás. Heti 0,5-1kg az egészséges fogyás mértéke. Gondoljunk a bőrünkre is, mely nem tud hirtelen visszahúzódni. Nem két hónap alatt híztunk el, ne is két hónap alatt várjuk a csodát.

Ahogyan elkezdenek olvadni a kilók, egyre magabiztosabbak leszünk, a hangulatunk is javulni fog. Nem mindegy mit gondolunk magunkról! Több energiánk lesz, szívesebben öltözködünk csinosan és az általános közérzetünk is javulni fog. Stagnálás előfordulhat, többször is. Ilyenkor ne adjuk fel! Mindenki másképpen működik. Kitartóan haladjunk a célunk felé, hiszen a szervezetünktől sem lehet mindent azonnal elvárni. Hagyjunk időt magunknak!

1229836_415740928547036_1009930997_nSokan a lelki problémáikat fojtják evésbe. Ördögi kör, melyből ki kell törni, mert csak egyre rosszabb lesz. Sose feledjük: erősebbek vagyunk, mint gondolnánk! Ha elkezdett a mérleg nyelve tetszetősebb értékeket mutatni, mehet a sport is (csak nagyon elhízottakra vonatkozik, hogy egy ideig tilos a megerőltetés, csak egy idő után lehet a sportot beépíteni a mindennapokba). Megéri. Az Internet tele van egészséges receptekkel, Facebook csoportok alakultak, ahol a tagok támogatják egymást, ötleteket adnak. Testi-lelki regeneráció. Csak nyerhetünk!

A bejegyzés kategóriája: Gondolatok, Tapasztalat
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.